☕ LETNÍ AKCE ☕ NOVĚ DEGUSTAČNÍ BALÍČKY KÁVY ☕
  1. Úvod
  2. O kávě
  3. Uspořádejte degustaci káv
Uspořádejte profesionální ochutnávku káv

Uspořádejte domácí Cupping - profesionální ochutávku kávy

Ochutnávka kávy MonroCupping je metoda degustace, při které se hodnotí kvalita kávy, není nic složitého a můžete ji jednoduše připravit pro svoje blízké, kolegy, známé.

Oslňte svojí znalostí kávy a připravte zajímavou zábavu a pohoštění. Přispějete tak k osvětě kvalitní kávy.

Na "profesionální" ochutnávku káv potřebujete

  • několik různých zrnkových káv (100g balíček stačí pro 5 osob). v naší nabídce naleznete přes 60 druhů Arabik.
  • iodeálně mlýnek na kávu (můžete si u nás objednat i kávu mletou)
  • šálky na přípravu kávy, misky, lžičky podle počtu účastníků
  • vařící vodu
  • hodnotící protokol pro každého (vlastní nebo vzor SCA)

Ochutnávka kávy MonroPostup ochutnákvy kávy je poměrně jednoduchý. Všechny seznámíte definicí cuppingu, s pravidly, postupem, popisem hodnocení a s kávami, které budete hodnotit.

U káv se prvotně hodnotí nejdříve vzhled a aroma kávových zrn, vzhled a vůně mleté kávy. Následně se jemně mleté kávy nasypou do šálků a každá káva se zalije horkou voudou.

Pro přípravu hotové kávy pro cupping platí tato pravidla:

  • Ideální objem šálků 200 – 250 ml
  • Optimální poměr je 8,25 gramů kávy na 150 ml vody.
  • Jedná se o hmotnost celých, ještě nemletých pražených kávových zrn. Ty se namelou těsně před ochutnávkou, správně, ne déle, než 15 minut před zalitím.
  • Mletá zrnka se zalévají čistou, neměkčenou vodou o teplotě 95°.Ve chvíli kdy začneme kávu zalévat, sledujeme čas. Káva se v šálku nechá zalitá 4 minuty.
  • Pak se lžící prolomí krusta z mleté kávy utvořená na hladině. To je jeden z nejkrásnějších okamžiků cuppingu, protože právě prolomením krusty se rozvine plná vůně kávy.
  • odstaníme kávové zbytky z povrchu hladiny kávy a káva v šálcích je tak připravena k ochutnávání a hodnocení
  • každý účasník cuppingu ochutnává kávu ze šálku větší lžičkou a svoje postřehy zapisuje do protokolu. Posoudí chuť a aroma pak se přesune k další kávě a tak dále. Mezi jednotlivými kávami je dobré zapít kávu vodou, aby se každá káva posuzovala bez ovlivění kávou předchozí.

Pro definici chuťových profilů můžete využít degustační cuppingový kruh:

Cuppingový kruh

 

Hodnocené parametry a skóre hodnocené kávy dle SCA

V cuppingovém formuláři SCA jsou u některých oblastí hodnocení stupnice dvě. Na horizontální se bodově hodnotí kvalita jednotlivé vlastnosti kávy, zatímco vertikální stupnice slouží k zaznamenání intenzity uvedené smyslové složky pro hodnotitele.

Hodnotící formulář dle standardu SCA

Každou kávu na cuppingovém stole obodujete v rozmezí 6-10 bodů na každý hodnocený parametr kávy. Po sečtení bodů za konkrétní hodnocené parametry vám vyjde číslo pravděpodobně v rozmezí 80-95.

Tak je definován oficiální cupping, pro domácí hodnocení se fantazii a krativitě meze nekladou a celý proces lze zjednodušit a udělat zábavnější. Můžete si připravit svůj jednoduchý formulář pro hodnocení těch nejdůležitějších parametrů včetně vlastního hodnocení.

Pro cupping můžete využít z naší nabídky Degustační sady káv.

Z našeho sortimentu můžete ochutnat více jak 60 druhů káv, který neustále rozšiřujeme. Pro začátek doporučujem volbu chuťově rozdílných káv, například kávy jemné, výrazné, ovocné, oříškové, čokoládové, kořeněné a určitě některou speciální s vysokým hodnocením.

Hodnocení kávy vyžaduje určitou praxi a zkušenost. K vyhodnocení všech parametrů je potřeba se "propít" a ochutnat velké množství šálků kávy a ochutnat mnoho druhů káv, proto ochutnávku připravte s ohledem na zkušenosti a znalosti účastníků.

Běžný, příležitostný konzument komoditní kávy bude mít asi velké problémy s vyplněním formuláře profesionálního degustátora. Ochutnávku připravte tak, aby to byla pro účastníky zábava a zasvěcení do světa kvalitních káv.

Přejeme, ať naše káva chutná a udělá radost

tým Káva Monro

 

E-SHOP S KÁVOU: ČERSTVÁ KÁVA ARABIKA Z CELÉHO SVĚTA

Prodej kávy online - nejširší výběr čerstvých, zrnkových Arabik | Pražírna MONRO

Pražíme pro vás kávu s láskou a péčí již od roku 2004 

Už od roku 2004 se věnujeme výhradně pražení a přípravě 100% výběrové Arabiky. Pražíme kávu z plantáží Afriky, Jižní a Střední Ameriky, Austrálie i dalších kávových destinací v pravidelných, týdenních intervalech. Čerstvou kávu prodáváme jako kávu zrnkovou i kávu mletou.

Káva Monro s.r.o.

IČO 07655479

DIČ CZ07655479

Táborská 1811

Pelhřimov 39301

Provozovna Jihlava

OC City Park Jihlava

Hradební 1

586 01

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Copyright Monro 2004
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz