Uspořádejte profesionální ochutnávku káv
Uspořádejte domácí Cupping - profesionální ochutávku kávy
Cupping je metoda degustace, při které se hodnotí kvalita kávy, není nic složitého a můžete ji jednoduše připravit pro svoje blízké, kolegy, známé.
Oslňte svojí znalostí kávy a připravte zajímavou zábavu a pohoštění. Přispějete tak k osvětě kvalitní kávy.
Na "profesionální" ochutnávku káv potřebujete
- několik různých zrnkových káv (100g balíček stačí pro 5 osob). v naší nabídce naleznete přes 60 druhů Arabik.
- iodeálně mlýnek na kávu (můžete si u nás objednat i kávu mletou)
- šálky na přípravu kávy, misky, lžičky podle počtu účastníků
- vařící vodu
- hodnotící protokol pro každého (vlastní nebo vzor SCA)
Postup ochutnákvy kávy je poměrně jednoduchý. Všechny seznámíte definicí cuppingu, s pravidly, postupem, popisem hodnocení a s kávami, které budete hodnotit.
U káv se prvotně hodnotí nejdříve vzhled a aroma kávových zrn, vzhled a vůně mleté kávy. Následně se jemně mleté kávy nasypou do šálků a každá káva se zalije horkou voudou.
Pro přípravu hotové kávy pro cupping platí tato pravidla:
- Ideální objem šálků 200 – 250 ml
- Optimální poměr je 8,25 gramů kávy na 150 ml vody.
- Jedná se o hmotnost celých, ještě nemletých pražených kávových zrn. Ty se namelou těsně před ochutnávkou, správně, ne déle, než 15 minut před zalitím.
- Mletá zrnka se zalévají čistou, neměkčenou vodou o teplotě 95°.Ve chvíli kdy začneme kávu zalévat, sledujeme čas. Káva se v šálku nechá zalitá 4 minuty.
- Pak se lžící prolomí krusta z mleté kávy utvořená na hladině. To je jeden z nejkrásnějších okamžiků cuppingu, protože právě prolomením krusty se rozvine plná vůně kávy.
- odstaníme kávové zbytky z povrchu hladiny kávy a káva v šálcích je tak připravena k ochutnávání a hodnocení
- každý účasník cuppingu ochutnává kávu ze šálku větší lžičkou a svoje postřehy zapisuje do protokolu. Posoudí chuť a aroma pak se přesune k další kávě a tak dále. Mezi jednotlivými kávami je dobré zapít kávu vodou, aby se každá káva posuzovala bez ovlivění kávou předchozí.
Pro definici chuťových profilů můžete využít degustační cuppingový kruh:

Hodnocené parametry a skóre hodnocené kávy dle SCA
V cuppingovém formuláři SCA jsou u některých oblastí hodnocení stupnice dvě. Na horizontální se bodově hodnotí kvalita jednotlivé vlastnosti kávy, zatímco vertikální stupnice slouží k zaznamenání intenzity uvedené smyslové složky pro hodnotitele.

Každou kávu na cuppingovém stole obodujete v rozmezí 6-10 bodů na každý hodnocený parametr kávy. Po sečtení bodů za konkrétní hodnocené parametry vám vyjde číslo pravděpodobně v rozmezí 80-95.
Tak je definován oficiální cupping, pro domácí hodnocení se fantazii a krativitě meze nekladou a celý proces lze zjednodušit a udělat zábavnější. Můžete si připravit svůj jednoduchý formulář pro hodnocení těch nejdůležitějších parametrů včetně vlastního hodnocení.
Pro cupping můžete využít z naší nabídky Degustační sady káv.
Z našeho sortimentu můžete ochutnat více jak 60 druhů káv, který neustále rozšiřujeme. Pro začátek doporučujem volbu chuťově rozdílných káv, například kávy jemné, výrazné, ovocné, oříškové, čokoládové, kořeněné a určitě některou speciální s vysokým hodnocením.
Hodnocení kávy vyžaduje určitou praxi a zkušenost. K vyhodnocení všech parametrů je potřeba se "propít" a ochutnat velké množství šálků kávy a ochutnat mnoho druhů káv, proto ochutnávku připravte s ohledem na zkušenosti a znalosti účastníků.
Běžný, příležitostný konzument komoditní kávy bude mít asi velké problémy s vyplněním formuláře profesionálního degustátora. Ochutnávku připravte tak, aby to byla pro účastníky zábava a zasvěcení do světa kvalitních káv.
Přejeme, ať naše káva chutná a udělá radost
tým Káva Monro