Kontaktujte Aničku!
+ 420 721 483 007
Záruka 100% spokojenosti
Pokud káva nesplní vaše očekávání,
vrátíme vám zpět peníze za objednávku.
Stačí poslat zpět 75% obsahu balení.
Správné umletí kávových zrn je základním předpokladem optimální přípravy skvělé kávy.
Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost mletí kávových zrn. Pro mletí kávy platí určitá pravidla, ale ne vždy jsou univerzální. Například mletí kávy do pákového kávovaru profesionálního a domácího se může velmi silně lišit a ovlivnit velmi výrazně výslednou chuť hotové kávy.
Kávu vám na přání umeleme, ale pokud si kupujete kvalitní kávu a chcete si ji opravdu dokonale vychutnat nevyhnete se časem zakoupení vlastního mlýnku na kávu. (ideálně s mlecími kameny) Existují proto tři vážné důvody:
- trvanlivost mleté kávy je relativně malá, káva po umletí rychle ztrácí aroma i chuť
- ideální senzorické vlastnosti hotové kávy dosáhnete pouze, když je káva umleta těsně před přípravou
- můžete si najít optimální stupeň mletí na míru pro svoji oblíbenou přípravu kávy a můžete různě experimentovat
Jste ve fázi, že mlýnek na kávu už máte a nejste si vždycky úplně jisti výběrem správné hrubosti mletí? Naučte se už pohledem určit, že je káva namleta na správnou hrubost pro vámi zvolený způsob přípravy kávy. Připravili jsme stručného rádce, který vás naučí, jak na to:
1. Extra jemné mletí - Džezva:
Struktrura mleté kávy připomíná pudr, nebo moučkový cukr a je určena pro přípravu kávy
v Džezvě.
2. Velmi jemné mletí - Turek:
Struktrura mleté kávy připomíná hladkou mouku a takto umletá káva je určena pro přípravu arabské, nebo chceteli turecké kávy.
3. Jemné mletí kávy - Espresso
Struktura kávy připomíná už hrubou mouku a je určena pro přípravu espressa. Co se stane, pokud je káva na espresso příliš hrubá? Káva bude protékat ryche a Espresso bude slabé, kyselé a podextrahované. V případě, že to s jemností přeženete, tomu bude naopak, káva poteče pomalu a výsledná chuť bude hořká, na šálku bude jen velmi málo cremy, často s černými okraji. Ideální doba extrakce espressa je 25-30s.
Pozor, některé domácí pákové kávovary si s jemnou kávou neporadí a káva neprotéká správně. V tom případě je nutné zvolit mletí o stupeň hrubší.
4. Jemné až střední mletí - Moka konvička
Káva, která je konzistencí po semletí někde na začátku cesty mezi cukrem krupicí a hrubou moukou, je určena pro použití v moka konvičce. Pro konvičku na začátku volte raději lehce hrubší mletí, příliš jemně mletá vám káva z konvičky vypění a vyteče.
4. Střední mletí - Filtry, V60, Dripper, Vacuum pot
Káva připravovaná v kónických dripperech (mají trychtýřovitý tvar) s papírovými či bavlněnými filtry si žádá kávu mletou na střední hrubost. Jak poznáte, že je váš mlýnek nastavený na správnou hrubost? Umletá káva má vzhled a strukturu stolní soli.
Pro vacuum pot se často setkáte i s hrubým mletím jako pro french press či středně až jemným mletím jako pro kónické drippery, proto je dobré začít na středním stupni a ladit nastavení dle požadované chuti.
5. Hrubé mletí - French press
Ve french pressu probíhá filtrace přes sítko, kávu je tedy potřeba namlít na hrubo – sítko totiž zachytí jen větší částečky kávy. Jak káva mletá na „hrubo“ do french pressu vypadá? Svojí velikostí připomíná hrubší sůl Stejnou hrubost mletí využijete také v Evropě nepříliš rozšířeném perkolátoru. Pokud je káva příliš jemná neprotlačíte ji pístem vůbec, nebo jen s velkou námahou.
6. Velmi hrubé mletí - Cold brew
Pro přípravu kávy tzv. studenou cestou, kdy trvá extrakce několik, až 24 hodin, použijte kávu mletou na velmi hrubo – svým vzhledem a konzistencí by měla připomínat hrubozrnnou mořskou sůl.
Příprava kávy není dogma – bez drobných odchylek v doporučovaných „best practice“ postupech se většinou neobejdete. Platí to i pro mletí kávy – správná hrubost není taková, která je předepsána, ale taková, která nejvíce vyhovuje vám a která povede k tomu nejlepšímu výsledku. Proto doporučeme vlastní mlýnek.
7. Variabilní mletí - Aeropress
V Aeropressu připravíte kávu několika způsoby – a pro každý z nich je potřeba jiné hrubosti mletí kávy. Aeropressu se hrubost mletí pohybuje od velmi jemné až po hrubou – hrubost mletí není přesně daná, záleží na konkrétním způsobu přípravy, který zvolíte.V Aeropressu extrakci vynucujete silou, můžete tedy použít libovolnou hrubost mletí. Chcete-li mít připravený nápoj rychle, zvolíte mletí jemné, konzistencí připomínající hrubou mouku.Pokud chcete vyzkoušet jinou chuť výsledného nápoje, lze nastavit mlýnek na hrubší mletí konzistencí připomínající cukr krupici a nechat vodu v kontaktu s mletou kávou v Aeropressu o dvě nebo tři minuty déle. Porovnejte rozdíly a budete překvapeni.