Kontaktujte Aničku!
+ 420 721 483 007
Záruka 100% spokojenosti
Pokud káva nesplní vaše očekávání,
vrátíme vám zpět peníze za objednávku.
Stačí poslat zpět 75% obsahu balení.
Osvěžte se v parném létě ledovou kávou, tak je ji děláme a podáváme v Kavárně Káva Monro ze 100% výběrové Arabiky.
Vyrobit si doma dobrou ledovou kávu není vůbec složité. Vyzkoušejte naše recepty a uvidíte.
K výrobě dobré ledové kávy potřebujete pouze dobrou kávu, led, mléko, případně cukr, nebo sirup. Led lze vyrobit v mrazničce, nebo koupit hotový led v obchodním řetězci, pro větší spotřebu je dobrý výrobník ledu, který zakoupíte kolem 3000Kč.Led stačí ve větších kouscích přímo z ledovače, můžete si jej i rozdrtit na ledovou tříšť.
Máme pro vás připravené ty nejoblíbenější recepty na přípravu skvělé ledové kávy tak, jak ji připravujeme v našich kavárnách:
Ledové espresso, ledové lungo, ledové doppio, ledové americano
Nejednodušší příprava ledové klávy, která v létě osvěží a „nakopne“. Jednoduše, do hotové kávy přidáte led, nebo do šálku s ledem připravíte z kávovaru espresso, lungo, dopio, amerikano. Led je možné ponechat v kusech, nebo rozmixovat na tříšť. Káva je osvěžující. Jen pozor na to, že led chuť kávy zvýrazní. Ideální jsou kávy prodloužené vodou.
Ledové Caffé Latte
ideální příprava je z dvojité dávky kávy (18g) připravit v kávovaru doppio. Do větší sklenice přidáme zhruba do poloviny led. Kávu smícháme s čerstvým mlékem, cukrem, případně sirupem, vlijeme na led a podle chuti dolíváme čerstvím mlékem. Opět je možné celý nápoj rozmixovat, nebo připravit v šejkru.
Káva se zmrzlinou - "utopená zmrzlina Affogato"
Další velmi oblíbená letní variace je Affogato. Affogato je z italštiny a znamená utopený, což pěkně vystihuje stav kopečku zmrzliny, který je potopen v kávě, většinou velice silném espressu (nejlépe dvojitém). Baristé občas utopí i dva kopečky zmrzliny a přelévají je ještě likérem, to vše v ledově vychlazené sklenici. Naprosto úžasná je zmrzlina skořicová.
Cold Drip Coffee
V praxi se můžete setkat i s přípravou cold drip. Jedná se poměrně náročnou přípravu ledové kávy, kdy se studená voda nechá překapat do nádobky s kostkami ledu. Těmi proteče a zchladí se. Tento proces může trvat třeba celý den. Ideální je podávat s ještě malými zbytky ledu, kdy se konzistencí bude výsledný nápoj trochu podobat ledové tříšti. U této přípravy si ale je nutné pohlídat poměr ledu vůči vodě a kávě. Pár kostek navíc mohou způsobit mdlou chuť. Pro přípravu kávy je potřeba i speciální přístroj - Dripster.
Cold Brew Coffee
Cold brew je další varianta, jak dospět k ledové kávě "studenou cestou". Pro extrakci kávy se stejně jako o cold dripu nevyužívá horké vody, ale čas. Po cold brew šáhne každý, kdo preferuje kávu s výraznou chutí a menší aciditou. Čerstvě mletou zrnkovou kávu zalijeme ideálně filtrovanou vodou a necháme v chladu pomalu louhovat zhruba 16h až 24h.
Cold Brew Coffe Tonic
Do skleničky nasypete led, přilijete tonik a dolijete kávou připravenou klasicky jako Cold Brew Poměry necháme na vás, někomu chutná s více kávy, někomu s více tonik. My v kavárnách děláme poměr zhruba půl na půl. Příjmeně chutnají kávy ovocnější a sladší.
Tonic Espresso
Do skleničky nasypete led, přilijete tonik a přímo z kávovoru zalívejte jednoduchým nebo dvojitým Espressem. Káva s tonikem a ledem vytváří dokonalou kombinaci, která v létě osvěží a vytváří zajímavý chuťový zážitek. Poměr volte podle sebe. V Espresso toniku vyniknou kávy opět kávy ovocnější a sladší.
Pro přípravu ledové kávy jsou vhodné všechny kávy z nabídky pražírny Káva Monro. Led kávu zvýrazní a zdůrazní zejména její hořké chuťové profily. Doporučujeme vyzkoušet, která káva vám bude nejlépe vyhovovat.
Přejeme, ať ledová káva připravená z naší kávy chutná a osvěží.