🌞 KONEC LÉTA S DOBROU KÁVOU ☕ OBJEDNÁVKA OD 1000Kč DOPRAVA ZDARMA A 100g KÁVY ZDARMA 🎁 ODESÍLÁME DO 24H ☕
  1. Úvod
  2. O kávě
  3. Standard výběrové Arabiky
Standard výběrová Arabika

Vlastnosti výběrových ArabikWikipedia: Podle americké Asociace pro výběrovou kávu (Specialty Coffee Association of America (SCAA)), se výběrovou může nazývat káva, která získá 80 bodů na jejich 100 bodové stupnici. Výběrová káva Arabika se pěstuje ve ideálních klimatických podmínkách a vyznačují se výraznou chutí a malým výskytem defektních zrn. Unikátní chuť je výsledkem mnoha faktorů, jako je dlouhá doba zrání, pečlivý sběr zralých plodů a péče při zpracovávání zrn.

     

Hodnocení káva MonroHodnocení kávy celosvětově se provádí na základě pravidel určených asociací SCA a to přímo na farmách, aby se určilo skóre. SCA nastavuje standardy pro výběrovou kávu v každé fázi výroby kávy, včetně přípustných závad u zelených zrn, vodních standardů a pražení. Při cuppingu dochází k hodnocení vůně, chuti, dochuti, kyselosti, tělu kávy, uniformity, vyváženosti, čistoty šálku, sladkosti a celkového dojmu z kávy.

Cupping kávy Arabiky

Hodnocení káv provádí certifikovaný degustátor káv (cupper) při ochutnávce, takzvaném cuppingu. Jedná se o vysoce objektivní hodnocení, dle přesně definovaných pravidel. Hodnotí se komplexně chuťové, senzorické vlastnosti, vzhled i vůně hotové kávy (chutě a aroma káv jsou přesně definovány a pojmenovány dle grafu výš). Současně se hodnotí i vzhled a vlastnosti celých a mletých kávovývh zrn. Každá hodnocená káva poté obdrží přesné bodové hodnocení od 0 do 100 bodů, včetně desetin a setin bodu. Každé hodnocené kávě se vystavuje protokol, certifikát o chuťových vlastnostech.

Cupping, ochutnávka kávy Arabiky

Při oficiálním cuppingu, hodnocení káv dle standartu SCA  dochází k subjektivnímu hodnocení těchto vlastností kávy:

  • Vůně - hodnotí se čichový vjem hotové kávy.Vůně se zkoumá jako suchá a mokrá, tedy vůně suché mleté kávy a vůně po zalití vodou. Sledujte všechny tóny vůní - kakao, čokoláda, oříšek, koření, ovoce, karamel, které se ještě více rozvinou po zalití kávy vodou.
  • Chuť - hodnotí se všechy dojmy po vložení kávy do úst. Skóre chuti je výsledkem pocitu z intenzity, kvality a složitosti kombinace chutí. Opět sledujte všechny tóny podtóny kávy - kakao, druh čokolády, nugátu, druh oříšků, druh koření, druh ovoce .Cení se kávy bez rušivých aromat, s řadou různých tónů a s vyšší intenzitou jsou hodnoceny nejlépe. Například káva, která voní po čokoládě a ořechách, se střední intenzitou by pravděpodobně obdržela 7,5 bodů. Zatímco káva s tóny bobulí, květin a koření s vysokou intenzitou by obdržela 8,5 a více bodů. 
  • Dochuť - hodnotí se chuťový vjem po spolknutí kávy
  • Kyselost - projasňuje obecně chuť kávy. Pokud je příjemná přispívá k pocitu čerstvosti a živosti. Nepříjemná a příliš intenzivní kyselost se může stát dominujícím zážitkem z ochutnávání kávy. Současně se hodnotí to, zda acidita odráží aromatický profil vzorku a charakteristiky jeho původu. Pozitivní acidita je živá, zářivá. Negativní trpká, kyselá. Při nízké aciditě je káva nevýrazná. Správné množství komplexní kyselosti se sladkostí vede k vnímání mnoha ovocných chutí v kávě a mělo by být vysoce bodováno.
  • Tělo kávy- je definováno, jako tíha, kterou na káva celkově působí. Kvalita těla kávy je založena na pocitu tekutiny v ústech. Dobře hodnocená káva  za tělo, musí mít relativně těžké tělo spojené s příjemným pocitem v ústech.
  • Vyváženost - hodnotí se jak se vzájemě doplňují předchozí parametry
  • Čistota šálku - posuzuje rušivé elementy v chuti nebo vůni
  • Sladkost - hodnotí sladké tóny kávy
  • Celkový pocit z kávy - vlastní celkový dojem z kávy

Ve všech těchto důležitých parametrech se k hodnocení zadává do takzvaného  cuppingového formuláře, jehož výstupem je kvalitativní hodnota kávy, takzvané cuppingové skore.

Cuppingový formulář

Ochutnávka káv MonroOchutnávku (Cupping) kávy můžete velmi snadno realizovat i v domácích podmínkách. Nepotřebujete žádné speciální přístroje, ani vybavení. Kávy stačí umelet, zalít horkou vodou a ochutnávat pomocí lžičky. Své postřehy lze zaznamenat do formuláře u každé kávy. (vzhled, vůně, chuťové tóny, hodnocení). Pro milovníky kávy příjemná zábava na zimní večery. Můžete tak ochutnat celý náš sortiment, celkem přes 60 druhů káv.

Na grafu kvality celosvětové sklizně kávy je vidět, že výběrová Arabika tvoří pouze 14% z celkového podílu všech sklizených a zpracovaných kávových zrn za rok.

Prémiové Arabiky a Excelent Arabiky tvoří dokonce pouze 4% celkové roční sklizně kávy.

 V našem e-shopu naleznete pouze jednodruhové 100% Výběrové Arabiky s minimálním hodnocením 80 SCA, ale i kávové skvosty s hodnocením 85+ SCA.

Graf kvality sklizně kávy

E-SHOP S KÁVOU: ČERSTVÁ KÁVA ARABIKA Z CELÉHO SVĚTA

Prodej kávy online - nejširší výběr čerstvých, zrnkových Arabik | Pražírna MONRO

Pražíme pro vás kávu s láskou a péčí již od roku 2004 

Už od roku 2004 se věnujeme výhradně pražení a přípravě 100% výběrové Arabiky. Pražíme kávu z plantáží Afriky, Jižní a Střední Ameriky, Austrálie i dalších kávových destinací v pravidelných, týdenních intervalech. Čerstvou kávu prodáváme jako kávu zrnkovou i kávu mletou.

Káva Monro s.r.o.

IČO 07655479

DIČ CZ07655479

Táborská 1811

Pelhřimov 39301

Provozovna Jihlava

OC City Park Jihlava

Hradební 1

586 01

Copyright Monro 2004
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Skript na ecomail