Hodnocení kávy celosvětově se provádí na základě pravidel určených asociací SCA a to přímo na farmách, aby se určilo skóre. SCA nastavuje standardy pro výběrovou kávu v každé fázi výroby kávy, včetně přípustných závad u zelených zrn, vodních standardů a pražení. Při cuppingu dochází k hodnocení vůně, chuti, dochuti, kyselosti, tělu kávy, uniformity, vyváženosti, čistoty šálku, sladkosti a celkového dojmu z kávy.
Kontaktujte Aničku!
+ 420 721 483 007
Záruka 100% spokojenosti
Pokud káva nesplní vaše očekávání,
vrátíme vám zpět peníze za objednávku.
Stačí poslat zpět 75% obsahu balení.
Wikipedia: Podle americké Asociace pro výběrovou kávu (Specialty Coffee Association of America (SCAA)), se výběrovou může nazývat káva, která získá 80 bodů na jejich 100 bodové stupnici. Výběrová káva Arabika se pěstuje ve ideálních klimatických podmínkách a vyznačují se výraznou chutí a malým výskytem defektních zrn. Unikátní chuť je výsledkem mnoha faktorů, jako je dlouhá doba zrání, pečlivý sběr zralých plodů a péče při zpracovávání zrn.
Hodnocení káv provádí certifikovaný degustátor káv (cupper) při ochutnávce, takzvaném cuppingu. Jedná se o vysoce objektivní hodnocení, dle přesně definovaných pravidel. Hodnotí se komplexně chuťové, senzorické vlastnosti, vzhled i vůně hotové kávy (chutě a aroma káv jsou přesně definovány a pojmenovány dle grafu výš). Současně se hodnotí i vzhled a vlastnosti celých a mletých kávovývh zrn. Každá hodnocená káva poté obdrží přesné bodové hodnocení od 0 do 100 bodů, včetně desetin a setin bodu. Každé hodnocené kávě se vystavuje protokol, certifikát o chuťových vlastnostech.
Při oficiálním cuppingu, hodnocení káv dle standartu SCA dochází k subjektivnímu hodnocení těchto vlastností kávy:
- Vůně - hodnotí se čichový vjem hotové kávy.Vůně se zkoumá jako suchá a mokrá, tedy vůně suché mleté kávy a vůně po zalití vodou. Sledujte všechny tóny vůní - kakao, čokoláda, oříšek, koření, ovoce, karamel, které se ještě více rozvinou po zalití kávy vodou.
- Chuť - hodnotí se všechy dojmy po vložení kávy do úst. Skóre chuti je výsledkem pocitu z intenzity, kvality a složitosti kombinace chutí. Opět sledujte všechny tóny podtóny kávy - kakao, druh čokolády, nugátu, druh oříšků, druh koření, druh ovoce .Cení se kávy bez rušivých aromat, s řadou různých tónů a s vyšší intenzitou jsou hodnoceny nejlépe. Například káva, která voní po čokoládě a ořechách, se střední intenzitou by pravděpodobně obdržela 7,5 bodů. Zatímco káva s tóny bobulí, květin a koření s vysokou intenzitou by obdržela 8,5 a více bodů.
- Dochuť - hodnotí se chuťový vjem po spolknutí kávy
- Kyselost - projasňuje obecně chuť kávy. Pokud je příjemná přispívá k pocitu čerstvosti a živosti. Nepříjemná a příliš intenzivní kyselost se může stát dominujícím zážitkem z ochutnávání kávy. Současně se hodnotí to, zda acidita odráží aromatický profil vzorku a charakteristiky jeho původu. Pozitivní acidita je živá, zářivá. Negativní trpká, kyselá. Při nízké aciditě je káva nevýrazná. Správné množství komplexní kyselosti se sladkostí vede k vnímání mnoha ovocných chutí v kávě a mělo by být vysoce bodováno.
- Tělo kávy- je definováno, jako tíha, kterou na káva celkově působí. Kvalita těla kávy je založena na pocitu tekutiny v ústech. Dobře hodnocená káva za tělo, musí mít relativně těžké tělo spojené s příjemným pocitem v ústech.
- Vyváženost - hodnotí se jak se vzájemě doplňují předchozí parametry
- Čistota šálku - posuzuje rušivé elementy v chuti nebo vůni
- Sladkost - hodnotí sladké tóny kávy
- Celkový pocit z kávy - vlastní celkový dojem z kávy
Ve všech těchto důležitých parametrech se k hodnocení zadává do takzvaného cuppingového formuláře, jehož výstupem je kvalitativní hodnota kávy, takzvané cuppingové skore.
Ochutnávku (Cupping) kávy můžete velmi snadno realizovat i v domácích podmínkách. Nepotřebujete žádné speciální přístroje, ani vybavení. Kávy stačí umelet, zalít horkou vodou a ochutnávat pomocí lžičky. Své postřehy lze zaznamenat do formuláře u každé kávy. (vzhled, vůně, chuťové tóny, hodnocení). Pro milovníky kávy příjemná zábava na zimní večery. Můžete tak ochutnat celý náš sortiment, celkem přes 60 druhů káv.
Na grafu kvality celosvětové sklizně kávy je vidět, že výběrová Arabika tvoří pouze 14% z celkového podílu všech sklizených a zpracovaných kávových zrn za rok.
Prémiové Arabiky a Excelent Arabiky tvoří dokonce pouze 4% celkové roční sklizně kávy.
V našem e-shopu naleznete pouze jednodruhové 100% Výběrové Arabiky s minimálním hodnocením 80 SCA, ale i kávové skvosty s hodnocením 85+ SCA.