Kontaktujte Aničku!
+ 420 721 483 007
Záruka 100% spokojenosti
Pokud káva nesplní vaše očekávání,
vrátíme vám zpět peníze za objednávku.
Stačí poslat zpět 75% obsahu balení.
začněme obecně keřem kávovníku. Kávovník je ovocný keř rostoucí v subtropickém až tropickém podnebí, je pěstován v Asii, Jižní a Střední Americe, v Africe, Arabském poloostrově a Indonésii, především v hornatých krajinách ideálně v sopečných půdách. Keře kávovníku vyžadují teplé a vlhké podnebí se stálými teplotami mezi 18-22 °C. Teplota je velice důležitá, neboť při nízkých hodnotách kolem 0°C keře neplodí a hynou. Vzrůst a plodnost kávových keřů až stromů je závislý na jejich druhu a pěstební oblasti.
Kávovník je skutečně ovoce a ve zralé fázi připomíná barvou a tvarem třešňové plody. Během zrání mění plody svoji barvu. Zpočátku jsou plody zelené, následně žloutnou a vybarvují se až do sytě červené, až červeno fialové a v této fázi je plod ideálně zralý pro sklizeň. Plody kávovníku se skládají z povrchové kožovité slupky, nasládlé šťavnaté dužniny a pergamenovité slupky, obalující dvě kávová zrna (semena).
Keřů kávovníků existuje více druhů, komerčně se však pěstují pouze dva druhy:
Kávovník arabský - Coffea arabica, neboli ARABIKA:
Arabika dorůstá zpravidla výšky kolem 3 metrů a její plodnost kávových zrn bývá teprve po 3 letech od jejího vysazení. Maximální plodnosti pak dosahuje od 6 let stáří po dobu 25-35 let. Tento druh kávy je vyhlášen svojí výjimečnou kvalitou, chutí a nižším obsahem kofeinu. Keř se většinou pěstuje ve výškách od 1100 m do 2000 metrů nad mořem v úrodných sopečných půdách v chladnějším a vlhčím prostředí než Robusta. Takové podmínky umožňují kávě Arabice déle zrát a "vstřebat" do sebe pestřejší paletu chutí i vůní. Arabika se sbírá, třídí a zpracovává výhradně ručně, což zajišťuje vysokou kvalitu kvalitu výsledného produktu - kávových zrn.
Hotová káva ze zrn Arabiky je jemnější, s bohatší a rozmanitější paletou chutí i vůní. Proti Robustě je sladší, ale i ovocnější. Arabiky se dle hodnocení SCA rozdělují do kvalitativních kategorií. Např. výběrová Arabika začíná na minimálně 80bodech senzorickéko, chuťového a vizuálního hodnocení kávy.
Kávovník statný - Coffea canephora, neboli ROBUSTA:
Dorůstá do velikosti až 13 metrů a první úrodu kávových zrn přináší již po 2 letech od jejího vysazení. Výhodou tohoto druhu je mnohonásobně vyšší odolnost proti nízkým teplotám, chorobám a infekcím, které jsou typické pro kávovníky. Tento druh je možné pěstovat v nadmořské výšce od 500 do 900 metrů nad mořem. Robusta má vyšší obsahu kofeinu než Arabica, protože kofein je ochrana rostlin před škůdci. Robusta zraje výrazně rychleji než Arabika a plody proto nemají čas "vatvořit" tak širokou paletu chutí. Robusta se sklízí strojově a bývá výrazně levnější než Arabika, proto se Robusta se používá většinou do směsí.
Hotová káva z Robusty je zemitá, s vyšší hořkostí, nižší aciditou a bez širší palety chutí a aroma. Robusta většinou nemá takový chuťový potenciál, jako Arabika a nehodnotí se.
Wikipadia:"Běžně prodávaná káva v supermarketu bývá právě robusta, která patří mezi levnější a mnohdy méně kvalitní kávy."
Abychom však Robustě nekřivdili. Jsou na trhu Robusty, které jsou schopny Arabikám chuťově konkurovat a jejich cena je srovnatelná z kvalitní, výběrovou Arabikou.
Naše pražírna a obchod, e-shop se věnuje výhradně kávě Arabika s hodnocením minimálně "výběrová Arabika". Není to diskriminace jiných druhů káv :-), ale chceme být specialisté a odborníci v jedné oblasti kávy.